Nieuws

Theorie

Voordat u aan het verkeer kan gaan deelnemen moet u, voor de veiligheid van uzelf en de andere weggebruikers, de verkeersregels kennen en kunnen toepassen. De benodigde studieboeken zijn bij ons te koop en zijn altijd up-to-date met de nieuwste verkeersregels.

Tevens bestaat  er bij ons de mogelijkheid voor het volgen van theorieles: Elke laatste zaterdag van de maand van 09.00 tot 16.00 ( inclusief lunch)

De kosten daarvan zijn € 50,= ( kaarten zijn bij onze rijschool verkrijgbaar)

Het theorie examen bestaat uit drie onderdelen:

25 vragen over gevaarherkenning
30 vragen over verkeersregels
10 vragen over verkeersinzicht

Bij de vragen over gevaarherkenning komt er een vraag in beeld. Ook wordt de vraag niet uitgesproken. Kandidaten zien een foto van een verkeerssituatie. Ook zien ze via het spiegeltje wat er van achter gebeurt, en zien ze de snelheidsmeter, zodat ze weten hoe hard de auto rijdt. Ze hebben 8 seconden de tijd om te beslissen wat ze moeten doen:

  • remmen (flink snelheid verminderen of zelfs stoppen want er dreigt acuut gevaar)
  • gas loslaten (extra opletten en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze, want er is mogelijk een gevaarlijke situatie)
  • niets (gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid, want er is niets aan de hand)

Als er tenminste 12 van de 25 vragen over gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed zijn beantwoord bent u geslaagd.

Indien u geslaagd bent ontvangt u van het CBR een theorie-certificaat welke 1 1/2 jaar geldig blijft. Als u binnen die 1 1/2 jaar niet bent geslaagd voor het praktijkexamen, moet u opnieuw een theorie-examen afleggen.